Intrebari Frecvente

De ce ecografie 3D/4D?

Ecografia 4D reprezinta imaginea ecografica spaţiala (tridimensionala) a structurilor aflate in volumul examinat ecografic, in timp real. 4D are patru dimensiuni (lungime, inalţime, laţime, timp) adica insumarea celor trei dimensiuni ale spaţiului (lungime, inalţime, laţime ), cu o a patra dimensiune, timpul.  In ecografia fetala 4D se poate vedea imaginea corpului fatului aflat in uter, cu mişcarile pe care le executa in momentul examinarii si uneori chiar expresia feţei. Intrebari frecvente

 

Este ecografia sigura pentru mama si fat?

Institutul American de Ultrasonografie in Medicina a stabilit ca ecografia este unul dintre cele mai sigure mijloace disponibile pentru a obţine informaţii despre copilul nenascut. Deoarece o ecografie 4D foloseşte aceeaşi tehnologie ca o ecografie 2D sau o ecografie 3D, aceasta este la fel de sigura.

Ecografiile, spre deosebire de razele X şi tomografiile, nu utilizeaza nicio forma de radiaţie. In plus, undele sonore utilizate in ecografii par sa nu aiba niciun impact negativ asupra ţesuturilor prin care calatoresc in scopul de a obţine imagini.

Ecografia 4D este o tehnologie moderna, ce implica aparate de inalta performanţa, cu sonde specializate, softuri dedicate şi imagini de rezoluţie inalta.

Depistarea  anomaliilor fetale la varsta gestationala de 22 de saptamani permite diagnosticul acelor malformatii fetale care pot pune in pericol viata fatului in cursul sarcinii sau imediat dupa naștere. Acest lucru permite medicului sa actioneze in sensul intreruperii sarcinii cand anomalia este incompatibila cu viata sau cand aceasta pune in pericol viata mamei. Deasemenea ofera posibilitatea unei interventii salvatoare in momentul nasterii daca afectiunea diagnosticata impune acest lucru.

 

Creaza obezitatea probleme in timpul sarcinii?

Una dintre problemele prea putin discutate in sarcina este excesul ponderal. Evaluat cu ajutorul indicelui de masa corporala ( BMI), excesul ponderal poate afecta atat gravida, cat si fatul. Gravida supraponderala (BMI mai mare de 30) este predispusa diabetului gestational, preeclampsiei si operatiei cezariene. In ceea ce priveste fatul, excesul de greutate creste incidenta avortului, anomaliilor de tub neural, macrosomiei, nasterii premature si chiar a decesului fetal. Examinarea ecografica pentru depistarea anomaliilor fetale este extrem de dificila si chiar imposibila uneori in cazul gravidei obeze. Libertatea de a manca cat se poate de mult pentru ca „cere copilul” nu  trebuie sa produca un aport ponderal mai mare de 10 -12 kg de-a lungul intregii sarcini. De aceea o alimentatie echilibrata si efortul fizic moderat si regulat sunt imperios necesare. Intrebari frecvente

 

Cui se adreseaza kinetoterapia?

Gimnastica medicala este deosebit de utila in tratamentul durerilor de spate. Fie ca este vorba de hernia de disc sau de suferinta musculara si ligamentara, kinetoterapia are rezultate valoroase prin corectarea aliniamentului coloanei, intarirea musculaturii, intinderea ligamentelor si a tendoanelor. In plus, prin promovarea unui stil de viata sanatos, bazat de miscare, pe sporturi de timp liber, kinetoterapia mentine si creste capacitatea de efort, conditionarea cardiaca, antrenamentul respiratiei. Programele individualizate, adaptate statusului functional sunt folosite ca metoda de „incalzire”, de pregatire a oricarei activitati sportive de timp liber.