Info utile Poemedica

Ecografia morfologica fetala ( 3D/4D)

Ecografia morfologica fetala ( 3D/4D) efectuata cu ecograful Samsung Medison HS 70 A
permite identificarea atenta a unor posibile anomalii. Comparativ cu ecografia 2D, aparatele care detin tehnologia 3D si 4D ofera o rezolutie îmbunatatita a imaginilor ecografice cu 40-60%.

Acest lucru permite o rata de detectie inalta si diagnosticul precoce ale malformatiilor fatului., cum sunt cele cardiace, cerebrale, digestive, renale, ale fetei si ale sistemului osos.
Ecografia morfologica fetala ( 3D/4D) nu are niciun efect nedorit asupra mamei sau fatului. Calitatea imaginilor obtinute depinde însa de prezenta sau lipsa lichidului amniotic, de pozitia fatului, de interpunerea cordonului ombilical dar si de indexul de masa corporala al pacientei. Pe baza imaginilor oferite, medicul mai poate estima virsta gestationala, pozitia si greutatea fatului, prezenta anomaliilor ale uterului, localizarea placentei, cantitatea de lichid amniotic etc.

Faptul ca ecografia este o metoda non-invaziva, non-iradianta, ce utilizeaza ultrasunete, confera avantajul efectuarii repetitiva a investigatiei, ori de cate ori este nevoie, fara a exista efecte secundare asupra dezvoltarii fatului. Info utile Poemedica

Consultatia ginecologica de rutina

Pentru preventia afectiunilor ginecologice este obligatorie o consultatie anuala care include examenul clinic, examenul ecografic genital cu sonda transvaginala, examenul secretiei vaginale si testul citologiei cervicale Babes-Papanicolaou. Daca pacienta nu are nici o suferinta genitala nu este necesara prezentarea la medic mai des de o data pe an.

Citologia cervicala Babes-Papanicolaou

Acest tip de investigatie reuseste sa  stabileasca un diagnostic precoce in cazul afectiunilor precanceroase ale colului uterin. Metoda se bazeaza pe aprecierea microscopica a calitatii celulelor recoltate prin stergerea colului uterin si a canalului cervical cu periute speciale. Este complet nedureroasa si are un inalt grad de sensibilitate. Afectiunile diagnosticate, chiar daca este vorba de forme clinice precanceroase ale colului uterin, prin descoperirea lor foarte precoce, pot fi complet vindecate. Testul trebuie repetat anual, incepand cu al treilea an de viata sexuala pana la varsta de 65 de ani. Examinarile mai frecvente nu aduc beneficii suplimentare.

Cardiotocografia

Cardiotocografia este un mijloc de evaluare a starii fatului in ultimul trimestru de sarcina. Aceasta compara frecventa cordului fetal inregistrata prin tehnologia Doppler cu frecventa miscarilor fetale resimtite de mama si intensitatea contractiilor uterine inregistrate printr-un senzor de presiune asezat pe abdomenul matern. Un test reactiv sugereaza medicului ca in urmatoarele trei zile starea fatului nu se va altera. Pacienta poate urmari pe monitor modificarile frecventei cardiace fetale in functie de miscarile fatului.

Colposcopie video

Colposcopia este un mijloc de investigatie  a colului uterin.   Aceasta se realizeaza cu ajutorul  unui dispozitiv optic care  mareste de 5-30 de ori. Se urmareste aspectul colului uterin inainte si dupa badijonarea sa cu doua   solutii : acid acetic ( otet concentrat) si solutie Lugol ( care contine iod). Examinarea este indicata in cazul  obtinerii la examenul citologic cervical a unui rezultat care indica suspiciunea unei leziuni precanceroase a colului uterin. Examinarea poate fi urmarita de pacienta in timp real pe un monitor special destinat. Aspectele obtinute sunt obiectivate sub forma unor fotografii de rezolutie inalta.

MAROTELE GINECOLOGIEI MODERNE

Deseori pacientele sunt, pe buna dreptate disperate de prezenta unei „afectiuni” cunoscuta sub denumirea populara de „rana pe col”. Aceasta este rezultatul nedorit al sfaturilor binevoitoare dar gresite, date de prietene sau rude, dar si al unor explicatii medicale insuficiete. Toate colurile uterine normale prezinta o zona rosie (ectopie ) in jurul orificiului extern al colului. Daca testul citologiei cervicale Babes-Papanicolaou este normal, aceasta zona denota o stare de sanatate a colului uterin. Cauterizarea zonei normale de ectopie cervicala este  inutila de cele mai multe ori  siscade in timp posibilitatea diagnosticului precoce al leziunilor precanceroase, prin retractia inlauntrul canalului cervical al zonei la nivelul careia apar de regula aceste leziuni precanceroase (jonctiune scuamo-cilindrica).

Un alt motiv de ingrijorare al femeilor este „anexita” sau “raceala la ovare”. Nu toate durerile pelviene sunt date de anexite. Termenul de „anexita” releva prezenta unei infectii localizate la nivelul trompelor uterine si/sau ovarelor, uni sau bilateral. Aceasta boala inflamatorie pelviana se manifesta de regula prin durere pelviana intensa spontana si la contact sexual, febra minim 38 grade Celsius, secretie vaginala modificata si probe de laborator care sa sustina prezenta unei inflamatii. Afectiunea este data de colonizarea in sens ascendent a organelor genitale interne cu microbi patogeni proveniti din vagin. Virginele si gravidele nu dezvolta o astfel de afectiune. Expunerea pelvisului sau membrelor inferioare la frig, in mod eronat sunt considerate ca ar provoca „anexita”. Pe de alta parte trebuie precizat ca in timpul examenului clinic genital este absolut normal ca pacienta sa resimta o senzatie de durere usoara data de palparea si mobilizarea trompelor si ovarelor. Acest disconfort provocat in mod inerent de medic nu denota prezenta unei inflamatii genitale.

Termenul de „chist ovarian” este des intalnit. Toate ovarele normale vizualizate in cadrul examenului ecografic transvaginal poseda cel putin trei imagini „chistice” cu diametrul mai mic de 10 milimetri . Acestea nu sunt chisturi ovariene ci structuri care contin celule sexuale feminine, cunoscute sub denumirea de foliculi ovarieni. Adevaratele chisuri ovariene sunt structuri ce apar de nenumarate ori in viata femeii , disparand de cele mai multe ori spontan. Sunt considerate patologice si trebuie tratate numai cele care masoara peste 30 milimetri in diametru, sunt manifeste clinice (neregularitati ale ciclului menstrual, sangerari, durere) si care se mentin sau cresc in dimensiuni de-a lungul mai multor cicluri menstruale. Tratamentul este in primul rand medicamentos. Se opereaza numai cele ce depasesc 8 cm sau care se complica (torsiune, rupere cu sangerare inlauntrul cavitatii abdominale).

Ecografia 3D/4D

Ecografia 3D/4D este o alta notiune inteleasa si folosita gresit. Acest tip de investigatie se refera practic la examinarea ecografica a fatului aflat in saptamanile 21 – 22 de sarcina. Ea isi propune sa identifice eventualele anomalii fetale incompatibile cu viata, inaintea termenului de viabilitate fetala care este 24 de saptamani. De asemenea, in cazul depistarii anomaliilor pentru care exista resurse terapeutice, ofera informatiile esentiale tratamentului necesar, in anumite cazuri, in timpul sarcinii dar mai ales imediat dupa nastere. Examinarea se face cu aparate performante dar in tehnologia 2D. Tehnica 3D este rezervata circumstantelor care necesita o evaluare mai amanuntita a patologiei observate in tehnologia 2D sau atunci cand pozitia fatului este nefavorabila. Tehnologia 4D ofera rareori informatii medicale esentiale stabilirii diagnosticului sau atitudinii terapeutice si nu face altceva decat sa transforme specialistul obstetrician in cineast ecografic. Preocuparea in achizitia de imagini simpatice ale fetei se face in detrimentul unei investigari mai minutioase a fatului, mult mai utile din punct de vedere medical.

Trombofiliile

Termenul generic de ” trombofilie” reprezinta o alta marota a obstetricii actuale si motiv de cumplita îngrijorare pentru femeia gravida , cea care îsi doreste o sarcina sau pacienta care a avut nesansa de a suferi un avort spontan. Nu putine sunt gravidele carora le sunt identificate o serie de imagini ecografice sau ”abateri” de la o curba de crestere ideala, acestea fiind motivele pentru care sunt trimise în vederea ” diagnosticului  trombofiliei”.
Realitatea este ca trombofiliile sunt modificari discrete ale echilibrului fluidocoagulant în sensul cresterii coagulabilitatii sanguine ceea ce creste riscul de avort spontan, restrictie de crestere intrauterina, boala tromboembolica, preeclampsie etc.
DAR SUNT RARE! Incidenta cumulata a deficitelor de proteinelor C, S si a deficitului de antitrobina III este sub 1% în populatia generala. Deficitul de factor V Leiden este de 7-15% în populatia generala si are un risc moderat pentru tromboza. Peste 50% din populatia generala are una din cele doua mutatii ale genei MTHFR. Activitatea proteinei S în sarcina scade  în mod normal la 16-42% pina în ultimul trimestru. În sarcina trombofiliile sunt greu de diagnosticat deoarece dozarile proteinei C, proteinei S, factoruluiVIII si homocisteinei sunt influentate de sarcina sau sunt irelevante. În cadrul depistarii anticorpilor antifosfolipidici determinarile trebuie facute de 2 ori la interval de 12 saptamini.
Acestea sunt motivele pentru care screening-ul pentru trombofilii trebuie sa se adreseze numai pacientelor care: au  istoric personal de tromboze venoase profunde, accident vascular cerebral  sau infarct miocardic, pacientelor cu doua avorturi spontane la virste gestationale mai mici de 10 saptamini, istoric familial de tromboze sau trombofilie,  nasteri anterioare premature datorate preeclampsiei, alterari ale circulatiei placentare sau restrictie de crestere intrauterina. Corect, investigarea eventualei trombofilii trebuie facuta înafara sarcinii. Notiuni precum ”necroza vilozitara placentara” sau ”infarct placentar” nu sunt acceptate ca fiind în legatura directa cu acest tip de patologie.
Si un ultim comentariu: ”Aspenter” – ul, acest panaceu al obstetricii contemporane romanesti, administrat 1cp la 2-3 zile nu are decit efect PSIHOLOGIC !!!! Pe de alta parte exista paciente cu rezistenta naturala la antiagregantele plachetare, cum este si aspirina!!

Centrul medical PoeMedica

Am creat centrul medical PoeMedica pentru pentru dumneavoastra. Suntem o echipa de profesionisti devotati, mereu entuziasti, seriosi si onesti cu pacientii nostri. Pentru noi medicina continua sa fie o arta. Punem in slujba sanatatii dumneavoastra toata stiinta medicala acumulata de fiecare dintre noi la cursuri si specializari permanente.
Centrul medical PoeMedica va ofera servicii medicale de inalta calitate, gratie echipei de medici specialisti si a aparaturii performante. Situat in mijlocul unui cartier dens populat, centrul medical PoeMedica este alegerea evidenta pentru locuitorii zonei de sud vest a capitalei care sunt in cautarea de servicii medicale de calitate. Ne recomanda experienta indelungata a specialistilor, formatia didactica a multora dintre ei, entuziastmul medicilor tineri bine pregatiti si dornici de afirmare, dar si aparatura moderna, performanta.

.

Centrul medical PoeMedica este la dispozitia dumneavoastra cu serviciile de Obstetrica – Ginecologie, Recuperare Medicala, Ecografie si Laborator.
Venind in intampinarea nevoilor pacientilor dar si pentru a mentine pasul cu medicina moderna, extindem permanent gama de investigatii si servicii medicale oferite.
O parte din serviciile de recuperare medicala si tratamentele de fizioterapie sunt decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Sanatatea ta, pasiunea noastra! Info utile Poemedica