Infiltratii articulare si periarticulare
Infiltratii articulare si periarticulare cu diferiti agenti terapeutici folosesc corticoizii si derivatii de acid hialuronic. Corticosteroizii introdusi intraarticular reduc inflamatia si durerea, avand efect therapeutic imediat. Derivatii acidului hialuronic sunt asemanatori lichidului sinovial din interiorul articulatiei. Ei sunt utili pentru lubrefierea suprafetelor articulare si pentru hranirea cartilajului. Ei asigura prelungirea functionalitatii articulare, atunci cand aceasta este diminuata prin suferinte reumatismale.Infiltratii intraarticulare cu diferiti agenti terapeutici folosesc corticoizii si derivatii de acid hialuronic.
Tratamentul artrozelor si al suferintelor periarticulare cu plasma autologa (proprie) imbogatita cu trombocite (Platelet-rich plasma, PRP)
Premise: artrozele sunt suferinte caracterizate prin distrugerea cartilajului. Refacerea spontana a cartilajului este aproape imposibila. Metodele de tratament conventionale urmaresc reducerea semnelor si a simptomelor artrozelor (combat durerea, inflamatia, contracturile musculare etc.).
Infiltratii articulare si periarticulare
O metoda de tratament recenta isi propune sa regenereze cartilajul. Aceasta regenerare este posibila prin introducerea in articulatie, prin injectare, a unui produs care contine factori de crestere, ce urmaresc regenerarea cartilajului.
Acest produs este obtinut din insusi sangele personal, de aceea se cheama “autolog”. Sangele contine mai multe tipuri de celule, dintre care trombocitele sunt bogate in factori de crestere. Prin urmare, sangele autolog se centrifugheaza la anumite viteze ce permit separarea unui concentrat de trombocite. Acest concentrat este introdus apoi in interiorul articulatiei.
Infiltratii articulare si periarticulare
Este o procedura simpla si minim invaziva, care a dovedit reducerea durerii, cresterea nivelului de functionalitate si imbunatatirea calitatii vietii. In momentul de fata exista indicatii si rezultate bune obtinute pentru artrozele genunchiului (gonartroza) si ale soldului (coxartroza).
Alte indicatii sunt suferintele acute, post-traumatice si cronice (tendinoze) ale tendoanelor de la nivelul:
-
- cotului (epicondilita laterala sau cotul tenismenului),
- calcaneului (tendinopatie ahileana)
- fasciei plantare (fasciita plantare)
- genunchiului (tendinopatie rotuliana).
Tratamentul consta in administrarea intraarticulara a produsului. Rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat pacientul este mai tanar si cu cat leziunile cartilajului sunt mai mici. Este recomandata masurarea grosimii cartilajului, prin ecografie de genunchi, inainte de efectuarea procedurii. Studiile au aratat cresteri ale grosimii cartilajului pornind de la 6 luni de la aplicarea tratamentului.
Utilizarea PRP a dat rezultate in suferinte ale tendoanelor (tendinite, tendinopatii cum sunt cotul tenismenului, umarul dureros etc.), ale nervilor periferici din sindroamele de compresiune (canalul carpian). Infiltratii articulare si periarticulare