Ecografia Mio-Articulara

Centrul medical Poemedica

Ecografia Mio-Articulara

Ecografia mio-articulara

Ecografia este o unealta esentiala in recuperarea medicala (ecografie musculara, articulara si de tesuturi moi).

Ecografia in recuperarea medicala are doua directii majore:

  • ecografia structurilor musculare si articulare ale membrului superior (umar, cot, pumn, mana, degete)
  • ecografia structurilor musculare si articulare ale membrului inferior (sold, genunchi si complex glezna-picior)

Un avantaj al ecografiei musculo-articulare il reprezinta posibilitatea de a ghida o punctie sau o infiltratie. Un chist sinovial sau o colectie lichidiana dintr-o bursa pot fi usor identificate ecografic si evacuate prin introducerea acului si urmarirea traseului acestuia cu ajutorul sondei ecografului. In egala masura, structuri profunde ce necesita infiltratii sunt atinse cu multa siguranta cand sunt vizualizate ecografic. Articulatiile profunde, cum este cea a soldului, sau structuri fine, cum sunt tendoanele si tecile lor sinoviale, se vizualizeaza si se infiltreaza in timp real. Infiltratiile muschilor spastici necesita aplicarea tintita a toxinei botulinice in anumite grupe musculare si ecografia permite identificarea acestora si aplicarea tintita a substantei terapeutice.

 

Ecografie articulara

Ecografia articulara si a tesuturilor moi periarticulare reprezinta o metoda de investigatie moderna, neinvaziva, repetabila, dinamica ce permite evaluarea muschilor, tendoanelor, ligamentelor, capsulei articulare. Utilitatea acestei ecografii rezida in faptul ca descrie structuri care scapa unei radiografii obisnuite, care evidentiaza in primul rand structurile osoase si poate doar intui unele modificari ale celorlalte structuri. Acest tip de ecografie este capabila sa descrie colectii lichidiene in articulatii sau burse, modificari ale structurii unui tendon, ligament sau muschi (rupturi, calcificari). Principalele articulatii ce pot fi caracterizate prin ecografie sunt : genunchiul, umarul, pumnul si mana, glezna si piciorul.

Ecografia mio-articulara

Avem dotarea si experienta necesare practicarii infiltratiilor intraarticulare sub ghidaj sonografic. Avantajul identificarii ecografice a structurilor, permite infiltratia articulatiei soldului sau a genunchiului, cu introducerea intraarticulara de preparate cu rol terapeutic. Tendoanele si alte structuri periarticulare (burse) sau nervii periferici sunt accesibili pentru infiltratiile ghidate ecografic, permitand depunerea substantei terapeutice tintit, in locul aflat in suferinta.