Ecografia obstetricala este un mijloc de investigatie imagistica medicala, accesibil si extrem de util in stabilirea diagnosticului. Tehnologia foloseste sunete cu o frecventa inalta si de aceea este complet inofensiva, spre deosebire de investigatia radiologica, de exemplu. Ea ofera posibilitatea de a vedea in interiorul organismului in timp real fara a sectiona structura de interes, fiind astfel complet neinvaziva. Nu exista specialitate medicala in care ecografia sa nu faca parte din algoritmul de diagnostic. In mod special in obstetrica-ginecologie a capatat un rol esential pentru ca ofera posibilitatea examinarii directe, in timp real, a embrionului si a fatului. Pana la dezvoltarea acestei tehnologii medicului ii era complet imposibila examinarea directa a fatului.
In mod uzual tehnologia folosita este cea 2D. Toate examinarile se efectueaza in aceasta tehnologie.
Tehnologia 3D permite inmagazinarea unui volum de informatie care poate fi examinat ulterior in variate sectiuni sau sub forma reconstituirilor tridimensionale. Este utilizata arareori cu scopuri medicale, atunci cand medicul intentioneaza sa studieze anomalii de suprafata sau cand anomaliile fetale nu pot fi corect documentate din cauza pozitiei fatului.
Examinarea 4D permite reproducerea suprafetelor si formelor in timp real. Este astfel utila, de asemenea, in diagnosticul anomaliilor suprafetelor fetale. In plus folosind softul STIC, in situatii favorabile, se poate studia cordul fetal in miscare, in diferite sectiuni, de-a lungul a catorva cicluri cardiace.
Ecografia obstetricala
Tehnologia Doppler evalueaza curgerea sangelui prin diferite vase. Ea este astfel utila in aprecierea starii fatului, in monitorizarea unor afectiuni fetale sau in estimarea riscului de hipertensiune gestationala. Evaluarea Doppler are o valoare deosebita in analiza anomaliilor congentale cardiace.
Medicul poate folosi orice culoare dintre cele propuse de aparat pentru a-si spori acuitatea vizuala, atat in tehnologia 2D cat si 3D/4D. Imaginea cu o culoare asemanator naturala nu are nicio legatura cu tehnica 3D/4D.
Practica obstetricala nu este de conceput in afara examinarii ecografice. Orice obstetrician trebuie sa poata efectua cel putin o biometrie fetala corecta si completa. Aceasta reprezinta un set de masuratori ale fatului, in urma caruia masina calculeaza varsta gestationala, estimeaza greutatea si data nasterii. Elemente ale biometriei fetale intra in formulele de calcul ale screeningului anomaliilor fetale din cele trei trimestre ale sarcinii. In mod uzual examinarea biometria ecografica fetala se efectueaza la fiecare dintre examinarile lunare, in cadrul supravegherii medicale a sarcinii.
Avansul tehnologic din ultimii 20 de ani, mai ales in ceea ce priveste imagistica ecografica, a condus la cresterea exponentiala a informatiilor medicale in ceea ce priveste fatul. Au inceput sa se devolte o serie de supraspecializari ale obstetricii, aparand initial medicina materno-fetala si mai apoi medicina fetala.
Sunt relativ putine afectiuni, in care examinarea ecografica poate stabili diagnostice de certitudine la o simpla examinare, si acelea grave, dintre cele care nu permit supravietuirea embrionului sau fatului. Unul dintre motive este ca produsul de conceptie este intr-o perpetua crestere si dezvoltare. Mai ales in ceea ce priveste anomaliile congenitale cardiace si ale sistemului nervos central, acestea au un caracter evolutiv, multe dintre ele putand fi diagnosticate de abia in trimestrul II sau III, iar altele deloc in timpul sarcinii. Acesta este si motivul pentru care in clinica, o parte importanta a activitatii o reprezinta examinarile de tip second opinion in domeniile de nisa. Printre acestea, ecocardiografia fetala si neurosonografia.
Rezolutia inalta a echipamentelor moderne a permis aparitia asa numitei ecografii interventionale. Sub ghidaj ecografic se executa o serie de proceduri diagnostice invazive cum sunt amniocenteza, biopsia de vilozitati coriale, dar si biopsiile tumorilor mamare. Analiza fragmentelor de țesut astfel prelevate permit fie diagnosticul genetic al produsului de concepție, fie diagnosticul anatomopatologic, de certitudine, al tumorii explorate.
Centrul medical PoeMedica a benficiat inca din ianuarie 2016 de un ecograf de ultima generatie, Samsung HS 70 A, destinat screeningului anomaliilor fetale și al examinării țesuturilor moi.
Pentru ca diagnosticarea corecta este primul pas in tratamentul cu succes al afectiunilor, foarte curand am dotat centrul nostru medical din sectorul 6 cu un ecograf de ultima generatie. Ecograful WS80 Elite Samsung – ecograf color, Doppler, 3D/4D dotat cu 4 sonde esentiale. Acestea sunt: transvaginala, sonda volumetrica ce permite evaluari 2D/3D/4D, sonda plan convexa si sonda liniara de inalta rezolutie destinata ecografiei mamare.
Cele doua aparate ecograf ale clinicii PoeMedica au fost completate in 2021 cu al treilea membru, ecograful ultraperformant Voluson E8 RSA BT20 dotat cu sonde volumetrice, intravaginala si transabdominala. Acesta reprezintă standardul în cercetările cu privire la medicina fetala. Este realizat într-o arhitectură de ultimă generație (Radiance System Architecture). Aceasta permite obținerea detaliilor dorite în imagini extraordinare, datorate și procesarii rapide a informațiilor. Exista atribute care-l recomanda aproape exclusiv pentru examinarile morfologice din trimestrele I,II si III ale sarcinii. In primul rand, claritatea superioară (imagini spectaculoase 2D și 3D/4D cu o penetrare ridicată). Viteza mai mare (rata transferului de date pentru rezoluții mai mari, cu mai multe cadre pe secundă). Nu in ultimul rand, flexibilitatea mai mare (mărește de 4 ori puterea de procesare pentru aplicații avansate şi crește eficiența fluxului de lucru).
Medicii nostrii, inalt specializati in screeningul anomaliilor fetale si embrionare, au astfel la dispozitie un instrument deosebit de performant.
Ne respectam asadar promisiunea de a va intampina cu servicii de cea mai inalta calitate, in ceea ce priveste echipa medicala si dotarea centrului medical. Gratie acestui ecograf, ecografiile obstetricale si mamare realizate in cadrul centrului nostru medical au fost de la inceput la cel mai inalt nivel pe care aparatura medicala moderna le poate oferi.