Ecografia tiroidiana
Ecografia este cea mai sensibila, de prima intenție, dar și accesibila metoda de evaluare imagistica a glandei tiroide. Este neinvaziva, neiradianta, utilizând ultrasunetele și poate fi efectuată ori de câte ori este nevoie.
În urma efectuării acestei ecografii obținem informații referitoare la/despre:
-locul glandei tiroide (poate exista și tiroida ectopica), dimensiunile și forma tiroidei („de fluture” );
-structura tiroidei, putând fi modificata in diferite patologii (ex. tiroidite), prin prezenta formațiunilor lichide (chisturi) sau solide (noduli);
-vascularizatia, care poate fi accentuata, diminuata sau absenta în funcție de patologie;
– adenopatiile laterocervicale.
Ecografia tiroidiana
Când este necesară ecografia?
Efectuarea ecografiei este recomandata în momentul în care se observa mărirea în volum a tiroidei, când apar fenomene de compresie: disfagie (dificultate la inghitit), tuse, disfonie (ragusala); când apare durere sau sensibilitate în regiunea cervicala anterioara.
Monitorizarea nodulilor sau modificărilor structurale deja diagnosticate reprezinta o alta indicație pentru efectuarea ecografiei. Merita menționată importanta ecografiei in puncția biopsie cu ac fin a nodulilor ghidata ecografic.
Ecografia poate fi parte componenta a prevenție când pacientii au sau nu istoric familial de boli tiroidiene.
De ce este importantă ecografia?
Pentru stabilirea unui diagnostic corect, în prezent, ecografia este considerata indispensabilă.
Utilizarea unui ecograf perfomant facilitează acuratețea diagnosticării, monitorizarii și terapiei/tratamentului patologiei tiroidiene.