Ecografie ginecologica

Centrul medical Poemedica

Ecografie ginecologica

Ecografie ginecologica, ginecologie sector 6

Examinarea ecografică

Ecografie ginecologica – un pas esential in procesul de examinare. Examinarea ecografică în afecțiunile ginecologice este aproape de neînlocuit. Ea oferă informații imagistice de înaltă rezoluție atunci când este folosită calea de examinare transvaginală. Ecografia ginecologică transvaginală obține imagini ultrasonice din imediata apropiere a organelor sau structurilor studiate. Este maniera standard de examinare în afecțiunile ginecologice. I se impută însă o profunzime relativ limitată.

Spre deosebire de examinarea cu transductor transvaginal,  examinarea transabdominală este grevată de distanța mare față de organele genitale interne, interpunerea anselor intestinale, grosimea și calitatea ultrasonică a stratului adipos. De asemenea este întotdeauna necesar ca vezica urinară să conțină o cantitate cât mai mare de urină, constituindu-se astfel o așa zisă ”fereastră acustică”. Acest tip de examinare ginecologică este utilă însă în cazul studierii unor structuri de volum mare, care depășește limitele de profunzime ale examinării vaginale.

 

Sânul, glandă anexă a aparatului genital feninin

Sânul, și puțini știu acest lucru, este glandă anexă a aparatului genital feninin. Astfel, de patologia sânului, se ocupă tot ginecologul. Ecografia sânului nu este o metodă standard de screening în cazul cancerului mamar. Importanța sa rezidă în a face diferența imagistică între tumorile chistice, cel mai probabil benigne,  și cele solide care uneori pot fi maligne. Aceasta se întâmplă cel mai frecvent atunci când pacienta își descoperă o formațiune tumorală prin autopalpare. În cazurile în care aspectul ecografic al formațiunii descoperite este suspect, pacienta va fi oricum îndrumată către tipul standard de investigație, mamografia.

Ecografie ginecologica in Drumul Taberei

Consultul senologic ar trebui să facă parte din evaluarea ginecologică anuală de rutină. Este de datoria ginecologului să propună și să convingă pacienta de utilitatea sa. În cadrul examinării senologice de rutină ecografia mamară poate fi o etapă importantă atunci când pacienta sau medicul sesizează apariția unei formațiuni tumorale. De altfel aceasta a fost inclusa in algoritmul de supraveghere a tumorilor benigne mamare.