Ecografie fetala

Centrul medical Poemedica

Ecografie fetala

Ecografie fetala

Examinarea ecografică a embrionului

Examinarea ecografică a embrionului și mai apoi a fătului este singura modalitate de a obține informații în ceea ce privește evoluția normală a sarcinii. Dezvoltarea tehnologică din ultimii 20 de ani a permis obținerea unor imagini de înaltă rezoluție. Acestea nu stabilesc întotdeauna un diagnostic de certitudine dar oferă informații imporatante în ceea ce privește structura și dezvoltarea produsului de concepție, pe tot parcursul sarcinii, de neobținut prin alte mijloace.

Pe de altă parte, încă de la începutul științei obstetricale, s-a încercat selectarea din marea masă de femei gravide a acelora cu risc crescut de a dezvolta anomalii sau boli grave, în timpul sarcinii. Tocmai acest lucru este obținut în cadrul screeningului de prim trimestru, constituit din ecografia morfologică din trimestrul I și testul combinat (dublu test sau bitest în cultura medicală românească). Aceste două investigații, complementare și inseparabile, calculează riscurile mamei de a da naștere unui făt cu anomalii genetice severe (sindrom Down, Trisomie 13, Trisomie 18) și de a dezvolta în cursul nașterii hipertensiune gestațională, preeclampsie, restricție de creștere intrauterină sau naștere prematură. Morfologia fetala din trimestrul I (11-13 saptamani) include analiza atentă ecografică a embrionului în depistarea  anomaliilor fetale grave, testul combinat (dublu test), examinare și examinarea Doppler a arterelor uterine.

 

Morfologia fetala din trimestrul II

Morfologia fetala din trimestrul II (20 – 22 saptamani)  cuprinde diagnosticul anomaliilor fetale, examinarea Doppler a circulației fetale și materne, ecocardiografia și neurosonografia fetale. Este principala armă în depistarea tulburărilor de creștere și dezvoltaree fetale. Acest moment al sarcinii ( săptămânile 20 – 22 ) este cel mai favorabil pentru că majoritatea organelor fetale sunt complet formate, elementele osoase nu sunt calcificate iar cantitatea de lichid amniotic este suficient de mare pentru a se constitui într-o lentilă acustică pentru ultrasunete. Pe de altă parte acest tip de examinare, alături de morfologia fetală din trimestrul I, sunt singurele examinări de tip screening complet standardizate. Ambele incumbă obținerea a cel puțin 32 de secțiuni standard corecte. Numai o secțiune corectă de 4 camere a inimii fetale are 20 de repere, de aici și dificultatea și complexitatea examinării.

Ecografie fetala

Morfologia fetală din trimestrul III

Morfologia fetală din trimestrul III (30 – 32 sapatamani)  constă în esență în reevaluarea cordului fetal. Depistarea eventualelor anomalii fetale, examinarea Doppler a circulatiei placentare si cerebrale fetale, completează examenul cordului fetal. Această reevaluare a inimii fătului, din trimestrul III, este necesară și obligatorie pentru că anomaliile fetale au un caracter evolutiv. Nedepistarea unor tulburări de dezvoltare se poate solda cu accidente sau incidente severe imediat după naștere.

Biometrie fetala – evaluarea dezvoltarii fetale, estimarea vârstei gestaționale și a greutății, examinarea  Doppler a circulatiilor uterina, placentara si cerebrala, sunt evaluări ecografice care, în principiu, trebuiesc efectuate la fiecare vizită la obstetrician. În cel de al II-lea trimestru acest tip uzual de evaluare este folositor pentru efectuarea triplului test sau al cvadruplului test ( 15 – 18  saptamani) în cazurile în care gravida nu s-a adresat obstetricianului din primul trimestru al sarcinii. O parte importantă a biometriei fetale este evaluarea lungimii colului uteri – cervicometrie – care estimează riscul de nastere prematură. Aceasta se realizează în mod corect prin examinare transvaginală.

 

Ecografie 2D, 3D si 4D

Toate tipurile de examinări ecografice prezentate sunt standardizate pentru tehnologia 2D în care imaginea este obtinuta prin explorarea unei “felii” de o grosime foarte mica, plana. Examinarea în tehnologia 3D obtine o scanare a unui volum de tesuturi care ulterior este stocat si prelucrat digital. Imaginea obtinuta pe monitorul ecografului este o imagine de mare acuratete, postprocesata, pe care pot fi studiate ulterior toate informatiile de volum din timpul achizitiei de date. În plus examinarea 3D oferă informații destul de precise în ceea ce privește detaliile de suprafață.

Avantajele ecografiei 4D in obstetrica sunt vizualizarea mai buna a suprafetelor (fata si organele genitale), evidentierea miscarilor fatului, aprecierea directa, in spatiu, a miscarilor fetale: deglutitie, miscari respiratorii, miscarea buzelor, pleoapelor, membrelor. De asemenea, in conditii favorabile, si cand necesitatile medicale o cer, exista posibilitatea folosiriiunui program de evaluare a inimii fetale in miscare ( STIC).

Ecografie fetala Drumul Taberei

Dar aceste tehnologii nu sunt utilizate de rutina fiind mari consumatoare de timp și fiind dependente de conditii tehnice particulare (pozitia fatului, greutatea materna, pozitia placentei etc).

Examinarile in tehnologiile 3D/4D sunt rezervate cazurilor cu anomalii ale fatului, a caror prezenta sau amploare trebuiesc argumentate si masurate, pentru o cat mai buna informare a neonatologului si a chirurgului pediatru. Simpla vizualizare a fatului, si aceea dificil de obtinut de cele mai multe ori, nu reprezinta o ecografie 3D/4D cu scop medical.

 

Diagnosticarea corecta este primul pas in tratamentul cu succes al afectiuilor. Aducem asadar, alaturi de cunostiintele si devotamentul medicilor nostri, aparate de ultima generatie.