Ecografie

Ecografia este un mijloc de investigatie medicala, accesibil si extrem de util in stabilirea diagnosticului. Tehnologia foloseste sunete cu o frecventa inalta si de aceea  este complet inofensiva, spre deosebire de investigatia radiologica de exemplu. Ea ofera posibilitatea de a vedea in interiorul organismului in timp real fara a sectiona structura de interes, fiind astfel complet neinvaziva. Nu exista specialitate medicala in care ecografia sa nu faca parte din algoritmul de diagnostic. In mod special in obstetrica-ginecologie si in recuperarea medicala ecografia a capatat un rol esential.

Ecografia ofera posibilitatea de a vizualiza sectiuni prin organele genitale interne feminine, de a inspecta in timp real fatul, de a evidentia procesele patologice care afecteaza tendonul sau creaza disconfort articular. In ultimii ani ecografia mamara a fost inclusa in algoritmul de supraveghere a tumorilor benigne mamare. Tehnologia 3D permite inmagazinarea unui volum de informatie care poate fi examinat ulterior in variate sectiuni sau sub forma reconstituirilor tridimensionale.

Examinarea 4D permite reproducerea suprafetelor si formelor in timp real fiind astfel  utila in diagnosticul anomaliilor suprafetelor fetale.

Tehnologia Doppler evalueaza fluxurile sangvine. Ea este astfel utila in aprecierea starii fatului sau in estimarea riscului de hipertensiune gestationala.

Dezvoltarea tehnologiei din ultimii 10 ani a condus la aparitia asa numitei ecografii interventionale. Sub ghidaj ecografic se executa o serie de proceduri invazive cum sunt amniocenteza, biopsia de vilozitati coriale, punctii tumorale sau articulare.

 

Excelam in realizarea urmatoarelor examinari ecografice:

 1. Ecografie ginecologica
  1. Transabdominala
  2. Transvaginala
  3. Histerosonografie cu solutie salina
 2. Ecografie san
 3. Ecografie obstetricala – evaluarea ecografica a sarcinii
  1. Ecografie 11-13 saptamani – screening anomalii fetale, test combinat ( dublu test)
  2. Ecografie 15-18 saptamani – triplul test, cvadruplul test
  3. Ecografie 21 – 22 saptamani – screening anomalii fetale, morfologie 3D/4D
  4. Ecografie trimestrul III – 32-36 saptamani
  5. Ecografie Doppler – evaluarea riscului de hipertensiune gestationala, a circulatiei placentare sau a celei cerebrale fetale
  6. Cervicometrie – evaluarea riscului de avort sau  nastere prematura
  7. Ecocardiografie fetala
  8. Neurosonograma
 4. Ecografie musculoscheletala, ecodiagnostic mio-entezo-osteoarticular, ecografie articulara si periarticulara

 

Ecografia articulara si a tesuturilor moi periarticulare reprezinta o metoda de investigatie moderna, neinvaziva, repetabila, dinamica ce permite evaluarea muschilor, tendoanelor, ligamentelor, capsulei articulare. Utilitatea acestei ecografii rezida in faptul ca descrie structuri care scapa unei radiografii obisnuite, care evidentiaza in primul rand structurile osoase si poate doar intui unele modificari ale celorlalte structuri. Acest tip de ecografie este capabila sa descrie colectii lichidiene in articulatii sau burse, modificari ale structurii unui tendon, ligament sau muschi (rupturi, calcificari). Principalele articulatii ce pot fi caracterizate prin ecografie sunt : genunchiul, umarul, pumnul si mana, glezna si piciorul.

 

Avem dotarea si experienta necesare practicarii infiltratiilor intraarticulare sub ghidaj sonografic. Avantajul identificarii ecografice a structurilor, permite infiltratia articulatiei soldului sau a genunchiului, cu introducerea intraarticulara de preparate cu rol terapeutic. Tendoanele si alte structuri periarticulare (burse) sau nervii periferici sunt accesibili pentru infiltratiile ghidate ecografic, permitand depunerea substantei terapeutice tintit, in locul aflat in suferinta.

 

Diagnosticarea corecta este primul pas in tratamentul cu succes al afectiuilor. Aducem asadar, alaturi de cunostiintele si devotamentul medicilor nostri, aparate de ultima generatie. Departamentul de Ecografie foloseste un aparat Accuvix A 30 Samsung Medison – ecograf color, Doppler, 3D/4D dotat cu 3 sonde: transvaginala, sonda volumetrica ce permite evaluari 2D/3D/4D, si sonda de parti moi.

 • Examinarea transvaginala este utilizata in cazurile ginecologice, in sarcinile aflate in primul trimestru, la evaluarea lungimii colului uterin (cervicometrie), la stabilirea distantei dintre polul inferior placentar si orificiul intern al colului uterin (placenta praevia).
 • Sonda de parti moi este utilizata pentru examinarea sanului, articulatii, tendoane, muschi si vase sangvine
 • Ecografia 3D are o serie de avantaje in diagnosticul precoce al malformatiilor fetale.

 

Daca in ecografia 2D, imaginea este obtinuta prin explorarea unei “felii” de o grosime foarte mica, plana, ecografia 3D obtine o scanare a unui volum de tesuturi care ulterior este stocata si prelucrata digital. Imaginea obtinuta pe monitorul ecografului este o imagine de mare acuratete, postprocesata, pe care pot fi studiate ulterior toate informatiile de volum din timpul achizitiei de date. Avantajele ecografiei 4D in obstetrica sunt vizualizarea mai buna a suprafetelor (fata si organele genitale), evidentierea miscarilor fatului, aprecierea directa, in spatiu, a miscarilor fetale: deglutitie, miscari respiratorii, miscarea buzelor, pleoapelor, membrelor. Dar aceste tehnologii nu sunt utilizate de rutina fiind mari consumatoare de timp, fiind dependente de conditii tehnice particulare (pozitia fatului, greutatea materna, pozitia placentei etc). Examinarile in tehnologiile 3D/4D sunt rezervate cazurilor cu anomalii ale fatului, a caror prezenta sau amploare trebuiesc argumentate si masurate, pentru o cat mai buna informare a neonatologului si a chirurgului pediatru. Simpla vizualizare a fatului, si aceea dificil de obtinut de cele mai multe ori, nu reprezinta o ecografie 3D/4D cu scop medical.

 

Centrul medical PoeMedica beneficiaza din ianuarie  2016  de un nou ecograf de ultima generatie, Samsung Medison HS 70 A. Acesta este special destinat ecografiei mio-entezo-osteoarticulare. Ne respectam asadar promisiunea de a va intampina cu servicii de cea mai inalta calitate, in ceea ce priveste echipa medicala si dotarea centrului medical. Gratie acestui ecograf, ecografiile osteo-articulare si de parti moi  realizate in cadrul centrului nostru medical sunt la cel mai inalt nivel pe care aparatura medicala moderna le poate oferi.

 

Centrul nostru pune la dispozitia pacientilor o investigatie ecografica de actualitate in diagnosticul osteoporozei. Este vorba de sistemul ECHOLIGHT, ce realizeaza o scanare ecografica a reperelor tinta (coloana lombara, colul femural) si prelucreaza integral toate caracteristicile spectrale ale semnalelor ”brute” de radiofrecventa. Astfel, metoda combina precizia tehnologiei DXA cu siguranta sonografiei, rezultatele obtinute fiind superpozabile DXA dar lipsite de riscurile expunerii la radiatie X. Parametrii oferiti sunt cei clasici (DMO, scor T si scor Z), la care se adauga Scorul de Osteoporoza, Scorul de Fragilitate (evalueaza calitatea microarhitecturii osoase) si Riscul de fractura osteoporotica pe urmatorii 10 ani. Aceasta metoda de investigatie a fost promovata la congresele EULAR 2017 si IOF-ESCEO 2016.

Osteoporoza reprezinta scaderea densitatii minerale osoase, fapt ce duce la fragilizarea osului si marirea riscului de fractura. Odata aparuta o fractura osteoporotica, riscul aparitiei unei noi fracturi creste considerabil. De asemenea, fracturile impun imobilizarea segmentelor afectate, cu consecinte importante asupra starii de sanatate. Daca ne gandim la fractura de sold, aceasta beneficiaza de tratament chirurgical, cu perioade lungi de limitare a mobilitatii.

Prin urmare, preventia fracturilor este deosebit de importanta; ea presupune identificarea fragilitatii osoase, adica determinarea densitatii minerale osoase. Aceasta determinare se face la nivelul coloanei lombare si al soldului. Ulterior, masurile igieno-dietetice, schimbarea stilului de viata si prescrierea unor terapii anti-osteoporotice pot reduce riscul de fractura. Dintre masurile igieno-dietetice fac parte cresterea consumului de lactate, peste, legume, suplimetarea cu vitamina D3. Stilul de viata sanatos presupune renuntarea la fumat si combaterea sedentarismului prin practicarea regulata a activitatilor fizice.